Nikel Alerjisi Nedir?

Nikel ile temas edilmesi sonucunda vücudun alerjik bir reaksiyon göstermesidir. Bağışıklık sistemi, bu metali yabancı madde olarak algılar ve alerjik bir tepki oluşturur. Bu tepki, genellikle temas eden bölgede cilt problemleriyle ortaya çıkar ve alerjik kontakt dermatit (deri enflamasyonu) olarak bilinen bir durum ortaya çıkar. Toplumun oldukça büyük bir kesimini etkileyen bu sağlık sorunu yaşam boyu devam eden bir durumdur ve tedavisi uzun süreli alerjenlerden kaçınma gerektirir.

Person suffering from rush. Hives, fever, stress, chickenpox flat vector illustration. Illness, epidemics, virus concept for banner, website design or landing web page

Nikel Alerjisinden Korunma Yolları

Nikel, genellikle paslanmaz çelik ürünlerde, takılarda, saatlerde, kemer tokalarında, fermuarlarda, düğmelerde ve bazı elektronik cihazlarda bulunur.

Kakao, sarımsak, hazır çay, mercimek, kayısı, ıspanak, çikolata gibi bazı besinlerde de nikel yüksek oranda mevcuttur. Bu nesnelerden ve yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Nikel Alerjisi Belirtileri

Semptomların ortaya çıkması maruziyetten sonra 72 saat veya daha uzun zaman sürebilir. Reaksiyon genellikle sadece cildinizin nikel ile temas ettiği yerde meydana gelir, ancak bazen vücudunuzun diğer yerlerinde de görülebilir.

 Nikel alerjisinin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Ciltte döküntü veya şişlikler
  • Kaşıntı ve kızarıklık
  • Yanık benzeri kuru cilt lekeleri
  • Şiddetli vakalarda kabarcıklar, deri soyulması ve sıvı sızıntısı

Bu belirtiler genellikle nikel ile temasın sonlandırılmasından kısa bir süre sonra düzelmeye başlar, ancak bireyler tekrar nikel ile temas ettiklerinde semptomlar yeniden ortaya çıkar.

Nikel Alerjisi ve Beslenme İlişkisi

Kakao, çikolata, soya, fındık gibi besinler yüksek nikel içerikli olup nikel duyarlılığı olan bireylerde tüketimleri sınırlandırılmalıdır. Hayvansal ürünlerden daha az nikel içerdiğinden, et ve yumurta güvenlidir, tuna balığı, kabuklu deniz ürünlerinde nikel miktarı yüksektir. Sütte nikel içeriği düşüktür, süt ve süt ürünleri güvenle tüketilebilir.

Konserve veya teneke kutudaki içecek ve besinlerde de nikel bulunduğundan tüketilmeleri önerilmez. Yiyeceklerdeki en önemli nikel kaynağı pişirildiği tencerelerdir. Asidik yapıdaki besinler (turunçgiller, elma vb.) paslanmaz çelik tencerede pişirilmeleri sırasında tencerenin yapısındaki nikelin açığa çıkmasına ve besine karışmasına neden olabilmektedir. Teflon, alüminyum, emaye, cam tencerelerde ise bu durum gözlenmediğinden güvenle kullanılabilir. 

Dikkat edilmesi gereken bir nokta da sabah çeşme suyu içilmemesi ve yemeklerde kullanılmamasıdır çünkü beklemiş borudaki suyun nikel içeriği yüksek olabilir.

Yutulan nikelin çoğu sindirim sisteminde emilmez ve dışkı ile atılır. Genellikle gıdalardaki nikelin %10’undan azı emilir. Ancak bu miktar demir eksikliği olan kişilerde ve emziren annelerde artar. Bu sebeple nikele karşı hassas olan bireyler diyetlerinde demir yönünden zengin besinler tüketmelidir.

Eliminasyon Diyeti

Nikelden kısıtlı eliminasyon diyetinin semptomları iyileştirip iyileştirmediğini belirlemek için 4 ile 6 hafta boyunca katı bir diyet programını uygulamak gerekir. Bir süre diyetten çıkarılan besinler diyete aşama aşama geri eklenir. Eliminasyon diyeti uygulanırken alerjiyi tetikleyen besini bulmak ve sürecin daha kolay olması için bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.